Mała kuchnia – jak zorganizować przechowywanie rzeczy?
by 13 sierpnia 2016 09:29 985 views0

Nie każdy ma luksu posiadać dużą i wszechstronną kuchnię. Niemniej jednak, nawet w przypadku mniejszych pomieszczeń można w taki sposób zorganizować przestrzeń, aby wszystko się zmieściło i w każdej chwili był dostęp do najważniejszych elementów. Postanowiliśmy przedstawić kilka praktycznych i jednocześnie prostych porad na przechowywanie rzeczy w małej kuchni, dzięki czemu na pewno i Ty zmienisz swoje postrzeganie.
Wyposaż się w barek na kółkach
Rozwiązanie rzadko stosowane, tymczasem w małej kuchni sprawdza się idealnie. Nie musisz kombinować skąd wytrzasną miejsce na kolejną szafkę i łatwo taki barek przesuniesz z jednego miejsca na inne. Można na nim położyć wszystkie najważniejsze akcesoria, a jego górny blat będzie mógł Ci z powodzeniem służyć jako główny blat roboczy.
Dodatkowe półki pod sufit
Dla niektórych może wydawać się to dziwne, tymczasem jeśli brakuje blatu, aby postawić dodatkowe sprzęty, to wcale nie trzeba z nich rezygnować. Półki do samego sufitu doskonale się sprawdzają i można je umieścić, np. w kącie, który wydawało się, że już do niczego się nie przyda.
Filiżanki i talerze niekoniecznie w szafkach
Czasami tych wszystkich rzeczy jest tak wiele, że niestety nie da się ich umieścić w szafkach. W sklepach dostępne są jednak bardzo interesujące stojaczki i podstawki na kubki lub talerze. Dzięki temu możesz je umieścić na widoku i wcale nie zaburzą one Twoje koncepcji pomieszczenia, a wręcz nadadzą mu nowego uroku.
Jak więc widzisz, pomysłów nie brakuje. Czasami po prostu trzeba odstawić schematyczne myślenie i zobaczysz, że nawet z małej kuchni można zrobić prawdziwe cudo, które będzie nie tylko funkcjonalne, ale i zaoferuje Ci niemało przestrzeni. Co więcej, możesz to zrobić bez ponoszenia wielkich nakładów finansowych.